24 júla 2012

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ- GATEAU AU CHOCOLAT


Keď mi chutí čokoládový koláč a nemám čas na zdĺhave prípravy, toto je môj obľúbený recept. Prvýkrát som pridala do koláča ovocie a je výborný na obidva spôsoby.
Hlavne je dôležité použiť kvalitnú čokoládu.

Suroviny:

4  vajcia
160  g jemného kryštálového cukru
200  g masla
200  g čokolády
120  g polohrubej múky
1  prášok do pečiva
umyté, vykôstkované a na polovice nakrájané čerešne












                                                     
Postup:

1.Formu na pečenie vyložiť papierom na pečenie a dať vyhrievať rúru na 180°C.
2. Rozpustiť maslo spolu s čokoládou.

3. Vyšľahať vajcia s cukrom na penu. Stačí 5 minút šľahania na strednej rýchlosti mixéra.
4. Za stáleho miešania priliať čokoládu s maslom. Teplota  čokolády by nemala byť vyššia ako 40°C najlepšie taká, že keď do čokolády ponoríte prst, bude sa vám zdať trošku teplá.
5. Za pomalého miešania prisypať múku s práškom do pečiva.
6.Cesto vyliať do pripraveného plechu a rovnomerne obložiť polovičkami čerešní.

7. Piecť 20 minút. Aj keď sa môže zdať koláč v strede nedopečený, on po vychladnutí stuhne. Ak by sa piekol príliš dlho, stane sa veľmi drobivým.

Bon  appétit



Version française

Quand j'ai envie d'un gâteau au chocolat  sans y passer trop de temps, voici ma recette préférée.Pour cette fois, j'ai rajouté des fruits mais la recette et bonne avec ou sans. Le plus important est d'utiliser du chocolat de bonne qualité.

Ingrédients :

4 œufs
160 gr de cassonade
200 gr de beurre
200 gr de chocolat
120 gr de farine T55 ou T45
1 sachet de levure chimique
des cerises lavées, dénoyautées et coupées de moitié

1.Tapissez un moule à gâteau d'un papier de cuisson et préchauffez le four à 180°C.
2. Faire fondre le chocolat et le beurre.
3. Fouettez les oeufs et le sucre jusqu'à l'obtention d'une mousse (avec un batteur à vitesse moyenne pendant 5 mn).
4.Tout en mélangeant, rajoutez le chocolat et le beurre fondu. La température du chocolat ne devra pas dépasser les 40°C . Si vous mettez votre doigt dedans, le chocolat devrait juste être un peu tiède.
5. Ajoutez la farine et la levure chimique à la préparation.
6. Mettez la préparation dans le moule puis ajouter les cerises.
7. Faire cuire pendant 20 mn. Le gâteau obtenu peut sembler insuffisamment cuit à la sortie du four mais il deviendra moelleux une fois refroidi. S'il cuit trop longtemps, il deviendra sec et friable.

Dobrú chuť.
09 júla 2012

ČEREŠŇOVÉ TAŠTIČKY-PETITS COUSSINS AUX CERISES

Tak toto sú vynikajúce koláče. Vyzerajú ako z kysnutého cesta, chutia podobne, ale na ich prípravu netreba toľko času. Ja som ich stihla počas poobedného spánku mojej dcéry:). Recept je z knihy L´Encyclo de la pâtisserie.

Množstvo je na 8 ks
Suroviny:

150g bieleho smotanového jogurtu alebo najemno vyšľahaného tvarohu
6 polievkových lyžíc oleja
6 polievkových lyžíc mlieka
80 g jemného kryštálového cukru
300 g hladkej múky
1 sáčok prášku do pečiva
štipka soli
1 žĺtok alebo Salko na potretie
24 odkôstkovaných čerešní
trošku mletej škorice

Postup:

1. Zmiešať  jogurt, mlieko, olej a cukor. Primiešať múku, prášok do pečiva, soľ a vymiesiť na hladké cesto.

2. Vyvaľkať do tvaru obdĺžnika veľkosti 48x24 cm. Prekrojiť na 8 štvorcov, veľkosti 12x 12 cm.
3. Do stredu každého štvorca položiť 4 čerešne a zatvoriť ako obálku. Koláče potrieť rozšľahaným žĺtkom alebo Salkom(so Salkom som ešte neskúšala, ale je v originálnom recepte) a posypať mletou škoricou.
4. Dať na plech vyložený papierom na pečenie a  piecť v rúre vyhriatej na 180°C  približne 20 minút.
Bon Appétit.

Version française

Ces gâteaux sont excellent ! La texture et le goût donnent l'impression d'une pâte levée et pourtant le temps de préparation est très court. Moi, j'ai eu le temps de le préparer pendant la sieste de mon bébé : environ 1 h. Cette recette vient du livre "L'encyclo de la patisserie".

Ingrédients :

150 gr de fromage blanc
6 cuillères à soupe de lait
6 cuillères à soupe d'huile
80 gr de cassonade
1 pincée de sel
300 gr de farine T55
1 sachet de levure
24 cerises dénoyautées
1 jaune d'oeuf ou un peu de lait concentré sucré
un peu de cannelle moulue

1) Mélangez le fromage blanc avec le lait, l'huile, le sucre et le sel dans un saladier. Ajoutez ensuite la farine et la levure puis pétrissez à la main jusqu'à l'obtention d'une pâte lisse.
2) Etalez la pâte afin d'obtenir un rectangle de 48 x 24 cm. Découpez en 8 carrés de 12 x 12 cm.
3) Mettez 4 cerises au centre de chaque carré de pâte puis fermez comme dans une enveloppe. Badigeonnez de jaune d'oeuf ou de lait concentré (je n'ai pas utilisé le lait concentré mais c'était dans la recette originale) et parsemez de cannelle moulue.
4) Mettez les petits coussins sur une plaque que vous avez tapissé au préalable de papier de cuisson et cuire au four préchauffé à 180° C pendant environ 20 mn.

Dobrú chuť.

 


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Ceresnicka na torte
Slovenka zijuca uz peknych par rokov vo Francuzsku v Parizskom regione, s manzelom, 1,5 dcerou a dvomi pojasenymi kocurmi. Som vyucena cukrarka, momentalne na materskej. Pecenie aj varenie je mojou velkou zalubou, rovnako ako fotenie a preto aj vznikol tento blog.
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