05 mája 2013

SLADKÉ ROŽKY S KEFÍROM

Tieto jemné rožky sú vlastne sladkou verziou chlebovej  bagety a dostať ich kúpiť v každej dobrej pekárni. Aj keď tie tradičné neobsahujú kefír.
Recept je z jedného z mojich obľúbených blogov: paprikas.fr.
Kefír kupujem hlavne na prípravu lievancov a tentokrát som zvyšok použila na rožky.
Pravdupovediac, nie je ho tam veľmi cítiť, ale rožky sú výborne aj dva dni po upečení. Zvyknem si ich prekrojiť po dĺžke, natrieť maslom, džemom k tomu kakao a raňajky sú hotové.

Suroviny:

500g hladkej múky
2dl kefíru(izbovej teploty)
2 vajcia
20g kvasníc
1PL vlažnej vody
70g jemného hnedého alebo bieleho cukru
60g zmäknutého masla
štipka soli

Postup:

1. Zmiešať kvasnice a vodu. Do misy alebo kuchynského robota nasypať múku, cukor, kvasnice, vajcia, kefír a začať miesiť cesto.


2. Pridať maslo a  soľ. Dať cesto na kuchynskú dosku a miesiť ho približne 10 minút (zo začiatku sa dosť lepí) alebo dovtedy kým sa neprestane lepiť.
3. Cesto preložiť naspäť do misy, prikryť potravinárskou fóliou a nechať kysnúť počas 2 hodín.

4. Vykysnuté cesto zľahka stlačiť rukou tak aby spľasklo, rozdeliť ho na 6 častí a z každej vyšúľať valček prípadne ešte prekrojiť na menšie časti.

5. Rožky rozložiť na plech s papierom, prikryť ich vlhkou útierkou a nechať kysnúť 1 hodinu.
6. Vyhriať rúru na 180°C.
7. Potrieť rožky rozšľahaným vajíčkom, povrch narezať ostrým nožom a posyť kryštálmi cukru.
8. Piecť 15-20 minút.


































Bon Appétit.

About Me

Moja fotografia
Ceresnicka na torte
Slovenka zijuca uz peknych par rokov vo Francuzsku v Parizskom regione, s manzelom, 1,5 dcerou a dvomi pojasenymi kocurmi. Som vyucena cukrarka, momentalne na materskej. Pecenie aj varenie je mojou velkou zalubou, rovnako ako fotenie a preto aj vznikol tento blog.
Zobraziť môj úplný profil