05 mája 2014

REBARBOROVÉ SLIMÁKY


Tak som znovu späť. Presne po roku a s úžasnym receptom. Na facebooku je už nejaký čas, skupina Défi Boulange(pekárska výzva), ktorú založili dve blogerky Nadia a Manue. Výzvou je pripraviť pekárenský výrobok podľa receptu, ktorý je uverejnený na ich blogoch a uverejniť svoj výtvor na facebooku. Zúčastniť sa môže každý, nie sú žiadne časové obmedzenia ani odmeny, je to len tak, pre radosť z pečenia. Toto je prvý krát, čo sa zúčastnujem výzvy a som naozaj rada, pretože, tento koláč je jednoducho úžasný. Je to najlepšie kysnuté cesto aké som doteraz urobila a ochutnala. Striedka upečeného koláča je jemná, sama sa rozplýva v ústach. Namiesto jahodovej plnky som použila rebarboru. Mne je totiž vždy ľúto použiť jahody do pečených koláčov, radšej ich zjem čerstvé. Ak by ste mali kysnuté cesto vyskúšať len raz v živote, tak by ste mali použiť  práve tento recept.


Suroviny:
450g-500g hladkej múky
16g kvasníc
55g cukru
1 vajce
veľká štipka soli
50g vody
180g vlažného mlieka
75g zmäknutého masla

Plnka:.
500g rebarbory, 200g jabĺk , 9 sušených fíg nakrájanych na kúsky, nastrúhany čerstvý zázvor, môže byť aj škorica, kardamón...chuti sa medze nekladú. Podliať trochou vody a uvariť do mäkka. Podľa chuti osladiť melasou, medom..Nechať vychladnúť. Marmeládu, ktorá mi zostala sme zjedli s osvsenou kašou na raňajky.

Poleva:
Vymiešať 3 polievkové lyžice práškového cukru s trochou vody.
ALEBO
Vymiešať 70 g nátierkového syra Philadelphia, 50 g práškového cukru, šťava z polovice citróna a trochu nastrúhanej citrónovej kôry. 


Postup:
1. Do misy dať 450g múky, rozmrviť kvasnice a pridať všetky ostatné suroviny okrem masla. Miesiť približne 5 minút a potom po častiach pridávať maslo. Keď  je maslo zapracované a cesto sa zdá byť príliš vlhké, tak za miesenia prisypávať zvyšných 50g múky. Miesiť ďalších 5-10 minút. Cesto by malo byť hladké a nie príliš lepivé.

2. Dať do misy, prikryť fóliou a nechať nakysnúť do zdvojnásobenia objemu. Potom cesto postláčať aby sa splasklo znovu ho prikryť a dať na 30 minút do chladničky.
3. Vyklopiť na pomúčenú dosku a vyvaľkať na veľkosť 45x45 cm. Rozotrieť plnku a zavinúť roládu.
4. Rozkrájať na 9 častí. Rozložiť súmerne do vymastenej okrúhlej formy, o veľkosti 26cm alebo štvorcovej 23x23cm. Nechať kysnúť 30min.
5. Piecť v rúre vyhriatej na 180° počas 20 minút, potom znížiť na 160° a piecť ešte 10-15 minút.
6. Po vytiahnutí z rúry nechať odpočinúť vo forme 10 minút.

7. Poliať polevou.




Bon Appétit.













About Me

Moja fotografia
Ceresnicka na torte
Slovenka zijuca uz peknych par rokov vo Francuzsku v Parizskom regione, s manzelom, 1,5 dcerou a dvomi pojasenymi kocurmi. Som vyucena cukrarka, momentalne na materskej. Pecenie aj varenie je mojou velkou zalubou, rovnako ako fotenie a preto aj vznikol tento blog.
Zobraziť môj úplný profil