25 júna 2012

ČOKOLÁDOVÁ BABKA - CHOCOLATE BABKA



Babka je kysnutý židovský koláč plnený čokoládou, alebo škoricou a posypaný posýpkou z cukru, múky a masla.
Tento recept je na trošku pozmenenú babku. Recept je z :http://www.undejeunerdesoleil.com/2011/02/chocolate-babka-lhuile-dolive-et-feve.html
Mne chuťou pripomína vianočku s čokoládou. Tentokrát som rolády zaplietla zvláštnym spôsobom, jednu som mala kratšiu ako druhú, ale to nič nezmenilo na chuti.

Suroviny:

650g  hladkej múky
25g  kvasníc
100g  hnedého cukru
250ml  mlieka
2  vajcia
80g olivového oleja
220g  kvalitnej čokolády
štipka soli
žĺtok na potretie

Postup:

1. Zmiešať kvasnice s troškou cukru,  polovicou teplého mlieka a nechať nakysnúť na teplom mieste počas 10-15 minút.
2. Múku dať do misy od robota alebo do inej veľkej misy. Pridať kvások a všetky ostatné suroviny okrem čokolády. Všetko spolu vymiesiť na hladké, elastické cesto.

3. Vymastiť misu troškou oleja, dať do nej cesto a nechať nakysnúť 1-2 hodiny, rýchlosť kysnutia záleži od teploty v miestnosti.

4. Vyklopiť cesto na pomúčenu
dosku a vyvaľkať ho na velkosť 30x40cm. Preložiť cesto na plech vyložený papierom na pečenie, prikryť potravinárskou fóliou a nechať odpočinúť v chladničke počas dvoch hodín alebo aj celú noc.

5. Cesto prekrojiť na polovicu, každú polovicu vyvaľkať na veľkosť 30x40cm, potrieť tenkou vrstvou oleja, posypať nasekanou čokoládou a troškou cukru. Stočiť.
6. Preložiť každú jednu roládu na polovicu a  do tvaru osmičky.
7. Takto pripravené rolády spolu spliesť a dať do obdĺžnikovej formy vyloženej mastným papierom. Nechať nakysnuť 15 minút.
8. Potrieť rozšľahaným žĺtkom a piecť v rúre vyhriatej na 170°C počas 30-40 minút.

Bon Appétit.

0 komentárov:

About Me

Moja fotografia
Ceresnicka na torte
Slovenka zijuca uz peknych par rokov vo Francuzsku v Parizskom regione, s manzelom, 1,5 dcerou a dvomi pojasenymi kocurmi. Som vyucena cukrarka, momentalne na materskej. Pecenie aj varenie je mojou velkou zalubou, rovnako ako fotenie a preto aj vznikol tento blog.
Zobraziť môj úplný profil